Rezervaţia de zimbri „Valea Zimbrilor”, inaugurată în noiembrie 2008 la Vama Buzăului, numără în prezent 30 de exemplare, după ce recent s-au născut încă doi pui. La acestea se adaugă mai mulți cerbi, ciute și iezi care trăiesc în același areal.Rezervaţia se întinde în momentul de față pe o suprafaţă de 12 hectare de păşune, însă intenția autorităților este să extindă împrejmuirea cu încă 80 de hectare de pădure, alocate de comuna Prejmer. Acest lucru depinde însă de găsirea unor surse de finanțare, eventual fonduri europene. Planul administratorilor este ca în viitor să elibereze zimbrii, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi  cu această specie ocrotită la nivel european. Rezervaţia de la Vama Buzăului este cea de-a patra din România, după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani. Ea a fost realizată în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului. Turiştii pot vizita zimbrii de la Vama Buzăului zilnic, intrarea costând 2 lei.

sursa

Harta

loading map - please wait...

Valea Zimbrilor 45.631396, 25.996073

În inima munţilor Ciucaş, în localitatea Vama Buzăului apele unei cascade parcã se tânguie, chemându-şi admiratori cãrora sã li se arate în toatã splendoarea.
Din pântecul masivului, şuvoaiele de ape se prãvãlesc zgomotos în rotocoale când mici, când mari, dar mereu cu acelaşi sunet cadenţat. E un spectacol acvatic de o sãlbãticie rarã! Fenomen al naturii straniu şi impresionant.

Explicaţie:
Fenomen hidro-geologic. Front liniar de izvoare cu depuneri majore de tuf calcaros.
La baza depozitelor de conglomerate cretatic inferioare, apar pânze de apă subterană, care alimentează izvoarele.
Element specific: debit constant al izvoarelor.
Nu e la fel de cunoscutã precum cascada Urlãtoarea din muntii Bucegi, dar este cel puţin la fel de spectaculoasã.

Traseu:
Luăm ca punct de plecare Oraşul Întorsura Buzăului şi ne îndreptăm pe DN 10 cărte Braşov, dupa 4 Km iesim de pe DN 10 către Vama Buzăului şi continuăm traseul nostru pe DN 103A aproximativ 12 Km, traversăm podul peste râul Buzău şi continuăm până la prima intersecţie de drumuri (aprox 100 m, Valea Dălghiului – dreapta drum asfaltat cu Chirusca – înainte drum de piatră).
Ieşim de pe asfalt şi ţinem drumul forestier către Chiruşca pâna la borna indicatoare Urlatoarea aproximativ 1.5 Km, de aici facem dreapta şi după 800 m ajungem în zona urlatoare.

Privelistea îti taie rãsuflarea!

O însiruire de izvoare de apã, unite într-o perdea strãvezie ce cade tumultos printre stânci, peste calcarele din munte. Privind-o, îţi dai imediat şi explicaţia pentru ciudatul nume care deja nu ţi se pare aşa straniu. În cãderea lor, apele cascadei aproape cã urlã, te cheamã cãtre ele.

Dacã vreti sã aflati cum ia naştere ciudatul fenomen, trebuie să urcaţi versantul plin de apã şi sã ajungeţi la izvoare.

Zona este amenajata cu locuri de picnic pentru turişti, aceştia putând să savureze în linişte spectacolul natural al urlătoarelor.

Va uram relaxare placuta şi nu uitaţi să păstraţi zona curată.

Total traseu 15 Km

sursa

Harta

loading map - please wait...

Cascada Urlatoarele 45.547717, 25.963440